de Gebedsnoot Historie van de Gebedsnoot
 
De Gebedsnoot werd al gebruikt in de eerste eeuw… Dat gegeven werd mij duidelijk toen ik al enkele jaren met de Gebedsnoot in de weer was. Een vluchteling vertelde lid te zijn van een christelijke gemeenschap in Irak. Deze gemeenschap is het resultaat van evangeliewerk van Jakobus, een discipel van Jezus. Dat gebeurde rond het jaar 60. In deze kerk is de gebedsnoot sinds het begin van onze jaartelling in gebruik. De gewoonte bij deze gelovigen zou zo zijn dat de gebedsnoot in een speciale zak van de toga van de priester wordt meegedragen en alleen in een heilig kerkelijk gebeuren geopend werd.
De Europese christelijke kerk was door de eeuwen heen voortdurend in beweging. Er gebeurden dingen waar niemand blij van werd. Daardoor ging men in het geheim samenkomen, in oprechtheid werd de levende God, schepper van hemel en aarde, geëerd en de leer van zijn zoon Jezus onderwezen. In deze persoonlijke geloofsbeleving paste een voorwerp dat de drager een diepe verbondenheid gaf met zijn God: de gebedsnoot.
Sinds het jaar 1500 zijn er op verschillende plaatsen in Europa kunstenaars die zich bezig houden met het maken van gebedsnoten. In Nederland was dat o.a. Adam Dirksz. Van deze houtsnijder liggen gebedsnoten in diverse uitvoeringen in Nederlandse musea o.a. in Amsterdam, Utrecht en Uden.
Maar je kunt ook gebedsnoten vinden in Bad Bentheim (D), Kopenhagen (DK) en Moskou.
Na een bezoek aan het Rijksmuseum in 1988 was ik geïnspireerd en heb een “nieuwe” gebedsnoot ontworpen. Deze Gebedsnoot is bedoeld om te gebruiken door de huidige generatie.
© All rights reserved
Welkom Wat is de Gebedsnoot? Waarom bidden? Historie v/d Gebedsnoot Toelichting bij de noot Cultureel erfgoed Antwoord op gebed Workshop Bestellen / reageren
Built by: Vandingen productionshttp://www.vandingen.comshapeimage_17_link_0
Select your language:
Beeldend werk van Wiebe van Dingen